Φασόλια με πράσα

Καμμιά φορά με απλά υλικά και φαγητα που τα έχουμε φάει πολλές φορές στη ζωή μας,κάποιες μικρές λεπτομέρειες ,μια προσθήκη ενός επι πλέον υλικού και η γεύση αλλάζει και έχουμε μια νοστιμιά επιπλέον και το συνηθισμένο πιάτο έχει μια πινελιά γεύσης επι πλέον.

Ετσι λοιπόν μια απλή φασολάδα μπορεί να γίνει αλλιώτικη και να μας αρέσει περισσότερο.

Τώρα που είναι και η νηστεία της Σαρακοστής αυτό το πιάτο είναι ότι πρέπει μιας και υπάρχουν όλα τα υλικά σε αφθονία και είναι και η εποχή τους.


ΥΛΙΚΑ

4 Πράσα

200 γραμμάρια φασόλια

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο ψιλό

3 κλωνάρια σέλινο

1 κομματι σελινόριζα

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι,πάπρικα γλυκιά,μια κουταλιά μουστάρδα,νερό.

2 καρότα                                                                           ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύετε τα φασόλια απο το βράδυ

Το πρωί τα βάζετε να βράσουν και ρίχνετε και μια κουταλιά μουστάρδας,έτσι δε θα γίνουν πολυ βαριά και δε θα σας φέρουν φουσκώματα.

Πετάτε το πρώτο νερό και ξαναρίχνετε ζεστό για να μην κοπέι το βράσιμο,γιατι έτσι θα γίνουν σκληρά.

Αφού μαλακώσουν με το βράσιμο πορσθέτε το κρεμμύδι, το σέλινο ,φύλλα και ρίζα,το καρότο κομμένο σε φετάκια ελαιόλαδο και τα πιπέρια ,μαύρο και κόκκινο.


Το αλλάτι θα το προσθέσετε στο τέλος για να μη σφιξουν τα φασόλια σας.

Αφού βρασουν όλα μαζί ρίχνετε τη ντομάτα και το αλάτι και τα αφήνετε ακόμη λίγο να χυλώσουν.

Εδώ τώρα είναι που προσθέτετε τα πράσα.

Αφού τα  κόψετε στα τέσσερα τα βάζετε σε τηγάνι και τα σοτάρετε με λάδι και κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Αφού φύγουν όλα τα υγρά τους και μελώσουν τα ρίχνετε μέσα στη φασολαδα και α΄φηνετε να πάρουν μία δύο βράσεις για να ενωθούν οι γεύσεις απο τα υλικά όλα μαζί.

Ενα ακόμη μυστικό που έμαθα απο την πεθερά μου είναι ότι ποτέ δεν ανακατεύουμε τη φασολάδα όσο βράζει με μεταλλικό κουτάλι,πάντα με ξύλινο.


 Οταν κρυώσει λίγο σερβίρετε το φαγητό με μπούκοβο ,όσο αντέχετε στο κάψιμο.

Αν βρείτε μπούκοβο με γεύση απαλή ακόμη καλύτερα.

Πράσινη σαλάτα,ελίτσες ψωμάκι και θα έχετε ένα πολύ ωραίο πίατο νηστίσιμο

       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!

Χοιρινό κότσι με φλομάρια

Είναι αδύνατον να επισκεφθείς τη Λήμνο έστω για μία φορά και να μην φας φλομάρια και Βενιζελικά...

Ειναι επίσης αδύνατον να μην θελήσεις να ξαναφάς και γι αυτό είναι άλλο τόσο σίγουρο ότι θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας και ένα και δύο και τρία σακουλάκια...

Είναι εξάλλου τόσο νόστιμα και ανάλαφρα στη γεύση τους.

Σας έχω εδώ ένα απλό απλούστατο πιάτο που γίνεται γρήγορα και τρώγεται άλλο τόσο γρήγορα....

ΥΛΙΚΑ

1 σακουλάκι φλομάρια

2 κότσια χοιρινά

φρέσκια τριμμένη ντομάτα η ντοματάκια σε κονσέρβα ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο βασιλικό ένα κλαδάκι

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ,αλάτι πιπέρι ,ρίγανη μουστάρδα μια κουταλιά  το χυμό ενός λεμονιού, το χυμό ενός πορτοκαλιού και ελαιόλαδο ενα ποτηράκι του κρασιού..

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε καλά τα κότσια και τα βάζετε σε γάστρα στη σειρά.

Βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο το μισό απο το ποτηράκι ελαιόλαδο τη ρίγανη το αλάτι,το χυμό του λεμονιού ,τη μουστάρδα ,το χυμό του πορτοκαλιού και τα χτυπάτε με ένα πηρούνι να γίνουν μια σάλτσα όχι πολυ πηχτή.

Τη ρίχνετε πάνω στα κότσια και τα αφήνετε έτσι περίπου μισή ώρα για να τραβήξουν μέσα τα αρώματα και τη γεύση της.

Τα βάζετε σε αναμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και τα ψήνετε περίπου 2 με 2,5 ώρες η έως ότου τα δείτε να έχουν μια κρούστα απο πάνω κάπως χρυσαφιά.


Κόβετε ψιλό τον βασιλικό και φέτες τη σκελίδα το σκόρδο, το ελαιόλαδο, ρίχνετε και αλάτι στο τηγάνι και τα σοτάρετε ελαφρά.

Ρίχνετε σ αυτό το μείγμα και τη ντομάτα και την αφήνετε να πάρει μια δύο βράσεις,θα καταλάβετε ότι έγινε γιατί θα αλλάξει χρώμα κάπως


Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και αλάτι και το αφήνετε να βράσει καλά,να αρχίσει να κοχλάζει.

Ρίχνετε μεσα τα φλομάρια τα αφήνετε να βράσουν 5με 7 λεπτά και σβήνετε το μάτι της κουζίνας,δε χρειάζονται εξάλλου και περισσότερο.

Σε ένα μπρίκι του καφέ βάζετε τις δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει καλά και να κάψει.

Σουρώνετε τα φλομάρια αλλά όχι να φύγει τελείως το νερό τους ,να μείνει λίγο μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνετε το καυτό βούτυρο απο πάνω.

Τα αφήνετε σκεπασμένα στην κατσαρόλα 




 Οταν δείτε ότι έχουν γίνει τα κότσια τα βγάζετε απο το φούρνο και τα σερβίρετε με τα φλομάρια.

Βάζετε πανω στα φλομάρια και τη σάλτσα ντομάτας και άν θέλετε και τυρί τριμένο,αν και άποψη μου είναι να μην το κάνετε γιατί θα σκεπάσετε τη γεύση τους που είαι τόσο ωραία.

Μια πράσινη ωμή σαλάτα μια μπύρα η κρασι κόκκινο και έχετε ένα υπέροχο πιάτο και για την οικογένεια σας αλλά και για ένα φιλικό τραπέζι.

Χωρίς πολυ κόπο έχετε ένα πολυ ωραίο αποτέλεσμα

         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!

Κατσίκι με μελιτζάνες και πατάτες στη γάστρα


Πιάτο με ροδοψημενο κτσικι στη γαστρα με συνοδεια μελιτζανας και πατατας

Κάποια φαγητά τα εμπνέεσαι βάσει του γούστου σου ,των υλικών, η της εποχής.

Κάπως έτσι μου γεννήθηκε η επιθυμία να μαγειρέψω το κατσίκι και πραγματικά το αποτέλεσμα ηταν εντυπωσιακό.

Λιγα υλικά,αν είναι δυνατόν απο κήπο, καλό κρέας και λίγη αγάπη γι αυτούς που θα το φτιάξεις και έχεις ένα σούπερ πιάτο.


μελτζανες και πατατες και ντοματα

Ψημενο κρεας κατσικιου στη γάστρα
                                       ΥΛΙΚΑ


1 χεράκι κατσικιού,(το μπροστινο πόδι)

5 πατάτες μέτριες προς μεγάλες

10 μελιτζάνες μικρές 

1 ντομάτα μεγάλη ώριμη

2 σκελιδες σκόρδο,ελαιόλαδο,αλάτι, πιπέρι,ρίγανη,πάπρικα ,λίγο άσπρο κρασί και φρεσκοκομένο θυμάρι.

κρεας ψημενο στη γαστρα με φρεσκομένο θυμαρι

κατσικι με μελιτζανες και πατατες ψημένο σε γάστρα

                              ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού πλύνετε καλά το κρέας,το πασπαλίζετε με αλάτι και ρίγανη,πάπρικα και μαύρο πιπέρι ,το βάζετε στη γάστρα και το αφήνετε να ψηθεί περίπου, μία με μιάμιση ώρα .

Πριν κλείσετε το καπάκι της γάστρας ρίχνετε ελαιόλαδο και το άσπρο κρασι.

Κόβετε σε τέταρτα η και πιο χοντρές τις πατάτες,κυδωνάτες ας πούμε και καθαρίζετε απο τη φλούδα τις μελιτζάνες ,αυτές τις αφήνετε ολόκληρες,εξάλλου είναι τόσο μικρές που θα ψηθούν μια χαρά.

Κόβετε και τις σκελίδες σκόρδου σε φέτες και τη ντομάτα σε κυβάκια.

Οταν δείτε ότι ψήθηκε το κρέας και ότι τσιμπιέται άνετα με το πηρούνι βάζετε γύρω γύρω τα λαχανικά και ρίχνετε αλάτι και κρασί.

Βαζετε πάνω στο κρέας και το φρεσκοκομένο θυμάρι για να δώσει άρωμα στο φαγητό σας.

Το ψήνετε άλλη μια ώρα περίπου η και λιγότερο,εξαρτάται απο το φούρνο σας.

Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι στους 200 βαθμούς  Κελσίου στον αέρα.

Πάει καταπληκτικά με μπύρα και μια ωραία σαλάτα,κατα προτίμηση πράσινη αλλά εσείς μπορείτε να το συνδιάσετε με όποια σας κάνει κέφι,είναι υπέροχο.

                                           ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!! 
 

Συνολικές προβολές σελίδας